Een bundel stokken kan je niet breken- Keniaans spreekwoord
Een team dat functioneert als een geheel en waarvan de leden elkaar versterken is goud voor een organisatie. In de praktijk kijken de neuzen langs elkaar heen en zegeviert het individuele belang boven het collectief. Een teamreading zorgt voor verdieping en beweging. Met mijn intuïtie laat ik op respectvolle wijze zien waar de groei van het team en haar leden ligt en hoe die gerealiseerd kan worden. Geleidelijk aan ontstaat er zicht op de bundel onbreekbare stokken en ontstaat de wens om daarvoor te kiezen. Daarna is het een kwestie van steeds verder concretiseren wat elk teamlid te doen heeft voor een optimaal resultaat en hoe anderen daarbij kunnen ondersteunen. Dat kan allemaal met een teamreading inzichtelijk worden.
Hoe gaat een teamreading praktisch in zijn werk?
Ik kom naar jullie toe en we hebben een dagdeel tot onze beschikking. Jullie vertellen me kort iets over het team en haar taak. Ik vertel wat ik ga doen.
Dan start ik met de reading, die afhankelijk van de omvang van het team, ca 2 uur duurt. Ik concentreer me en stel zonder woorden vragen aan (de energie van) het team. De antwoorden komen in de vorm van informatie of beelden binnen, waar ik woorden aan geef. Voor wie nog nooit een reading ontvangen heeft blijft mijn uitleg vaak abstract. In bijgaand filmpje zie je mij geblinddoekt readen ter illustratie.
Wat voor een vragen stel ik?
Ik begin met algemene vragen zoals;
- Wat wil het team me laten zien?
- Wat is bijdrage van dit team aan de organisatie?
- Wat zijn de kwaliteiten van dit team?
- Waar ligt de groei van dit team en wat is daarvoor nodig?
Na deze algemene vragen ontvouwt de reading zich en richt ik me op thema’s die zich aandienen. Denk daarbij aan thema’s zoals:
- De relatie van het team met de omgeving
- De rol van macht binnen het team
- Werkdruk
- Het belang van de taak van het team
- Communicatie binnen het team en met de omgeving
Daarna kan ik, als het team dat wil, naar de individuele teamleden kijken. Dan komen vragen aan bod zoals:
- Wat is je bijdrage aan dit team?
- Hoe kan je je bijdrage vergroten?
- Wat is daarvoor nodig?
Er is volop ruimte voor de vragen die vanuit het team komen. Zo kan het team sturing geven aan de reading.
Ik kan de reading opnemen. De ervaring leert dat het teveel is om te onthouden en na een tijdje horen jullie weer nieuwe dingen.
En dan? Wat levert een teamreading op?
Daarna is van belang om aandacht te geven aan de relatie tussen de reading en de ervaringen en percepties van het team. Elk antwoord van mij levert nieuwe vragen op. Die verkennen we. Soms in de vorm van een gesprek; soms afgewisseld met stukjes reading. Aan het einde van de bijeenkomst weet iedereen wat het team nodig heeft en weet elk teamlid hoe hij of zij daaraan kan bijdragen. En, minstens zo belangrijk, iedereen is gecommitteerd om dat te doen. De teamleden zijn er zelfs blij mee; wie wil er niet groeien?
De reading kan prima een onderdeel zijn een of meerdere heidagen. Ik ben aangesloten De Beuk en met mijn collega’s kan ik een één- of meerdaagse opzetten en begeleiden, waar deze reading een onderdeel van is. Ik kan ook aansluiten bij een programma van een ander bureau.
Voor wie is een teamreading geschikt?
Voor elk team dat er voor open staat om op deze onorthodoxe wijze te leren. Een reading is magisch. Dat is prachtig, maar precies daarom niet voor iedereen weggelegd.
Waarom ik?
Ik heb al honderden readingen gegeven. Daar ligt mijn grootste talent en mijn liefde. Ik heb mijn loopbaan in organisaties doorgebracht. Ik ken de taal en dynamiek van organisaties en ik weet heel goed hoe dat werkt, een (management)team.
Deze combinatie van readingen én door de wol geverfd zijn in organisaties maakt mij meer dan geschikt voor dit werk.